BlogEl fucking master of the taps: 5 solucions a problemes habituals quan punxes cervesa artesana al teu tirador

Novembre 30, 2016by Espiga0

Controla el teu tirador i les teves cerveses: no et desesperis, quan el dominis et sentiràs com el fucking master of the taps!

Però per ser-ho has de superar els 5 punts crítics amb què et pots trobar:
1. Canvi del barril
2. La pressió del gas
3. Poca escuma
4. Molta escuma
5. Obstrucció al circuit

Comencem pel principi, el canvi de barril:

  1. Despunxa el capçal del barril
  2. Punxa el capçal a una tanqueta d’aigua o solució de neteja per tal de que circuli per dins del circuit i així eliminaràs els possible restos de llevadura del final del barril, i també eliminaràs els mals gustos.
  3. Recorda de despunxar la tanqueta que facis servir per netejar…
  4. Punxa un nou barril.
  5. Serveix els primers litres (al principi sortirà aigua de la neteja anterior, després escupirà escuma i al final sortirà l’or nou!)

La pressió de gas, un maldecap habitual:

  1. Tingues sempre a mà una bombona de CO2 de recanvi.
  2. Comprova que no hi hagi fugues de CO2 en el circuit.
  3. Estableix la pressió de servei amb el regulador. Normalment la pressió es situa entre 2 i 2,5 bars. Lo ideal és tenir un regulador per barril per poder ajustar-los un per un.

Poca escuma, quan un barril té molt poca escuma pot ser per culpa de:

  1. Que la cervesa surti massa freda, tens un problema amb el sensor de l’equip de fred.
  2. La pressió del gas per al barril és massa alta, segueix aquests passos:
    1. Baixa la pressió a 1,5 bar.
    2. Despressuritza el circuit si tens punxat un barril Keykeg.
    3. Torna a servir la cervesa.
  3. La cervesa està molt poc carbonatada, repeteix els passos que tens a sobre.

En cas de no poder solucionar el problema, s’arriba a la conclusió que la cervesa està massa poc carbonatada i no és apta per servir-la.

Molta escuma, quan un barril té molta escuma pot ser per culpa de:

  1. La cervesa surt massa calenta, assegura’t de tenir el tirador ben connecta’t la corrent, si no és això, tens un problema amb el sensor del fred, el compressor o el ventilador que fan que no es refredi prou la cervesa.
  2. La pressió de gas pel barril és massa baixa:
    1. Puja la pressió de regulador a 3 bar.
    2. Torna a servir.
  3. La cervesa està molt carbonatada, repeteix els passos anteriors o descarbonata la cervesa.
Descarbonatar la cervesa:
  1. Tanca l’entrada de CO2 al punxador del barril.
  2. Despressuritza el barril tirant de l’anella del punxador.
  3. Obre l’aixeta i espera uns 40 minuts a que el barril perdi pressió.
  4. Obre l’entrada de CO2.
  5. Torna a servir i comprova si s’ha solucionat el problema.

En cas de no poder solucionar el problema, s’arriba a la conclusió que la cervesa està massa carbonatada i no és apta per servir-la. Per prevenir aquesta situació, emmagatzema els barrils a una temperatura màxima de 12º, 4º seria la temperatura recomanada, fins i tot quan els tenim punxats i servint hem de procurar mantenir-los a una temperatura baixa. Moltes vegades es situen els barrils al costat del compressor i el ventilador de l’equip de fred, que és una font de calor, i això provoca que el barril pugui agafar temperatures altes, fins i tot a l’hivern. En cas de no tenir un lloc adequat on emmagatzemar correctament els barrils, ens arrisquem a alterar-los, cal recordar que la cervesa artesana no està pasteuritzada i, per tant, és un producte viu altament susceptible als canvis de la temperatura exterior.

Obstrucció del circuit.

La cervesa artesana pot presentar sediments als barrils, de vegades aquest sediment pot obstruir els circuits del teu tirador. Sabràs que tens una obstrucció quan obris l’aixeta del tirador i només et surti gas o escupi escuma. No et preocupis, tot té solució:
  1. Fes passar pel circuit una solució de neteja a 3-4 bar de pressió. Si cada cop que canvies el barril, neteges el circuit, tindràs menys punts de que aquest s’obstrueixi.
  2. Si amb això no n’has tingut prou, només et queda desmuntar el serpentí i fer-hi passar una solució de neteja calenta a pressió pel seu interior.

Ara ja estàs preparat per enfrontar-te amb qualsevol tirador i cervesa? Ja ets el fucking master of the taps!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *