Controla el teu tirador i les teves cerveses: no et desesperis, quan el dominis et sentiràs com el fucking master of the taps!
Però per ser-ho has de superar els 5 punts crítics amb què et pots trobar:
- Canvi del barril
- La pressió del gas
- Poca escuma
- Molta escuma
- Obstrucció al circuit
Comencem pel principi, el canvi de barril:
- Despunxa el capçal del barril
- Punxa el capçal a una tanqueta d’aigua o solució de neteja per tal de que circuli per dins del circuit i així eliminaràs els possible restos de llevadura del final del barril, i també eliminaràs els mals gustos.
- Recorda de despunxar la tanqueta que facis servir per netejar…
- Punxa un nou barril.
- Serveix els primers litres (al principi sortirà aigua de la neteja anterior, després escupirà escuma i al final sortirà l’or nou!)
La pressió de gas, un maldecap habitual:
- Tingues sempre a mà una bombona de CO2 de recanvi.
- Comprova que no hi hagi fugues de CO2 en el circuit.
- Estableix la pressió de servei amb el regulador. Normalment la pressió es situa entre 2 i 2,5 bars. Lo ideal és tenir un regulador per barril per poder ajustar-los un per un.
Poca escuma, quan un barril té molt poca escuma pot ser per culpa de:
- Que la cervesa surti massa freda, tens un problema amb el sensor de l’equip de fred.
- La pressió del gas per al barril és massa alta, segueix aquests passos:
- Baixa la pressió a 1,5 bar.
- Despressuritza el circuit si tens punxat un barril Keykeg.
- Torna a servir la cervesa.
- La cervesa està molt poc carbonatada, repeteix els passos que tens a sobre.
En cas de no poder solucionar el problema, s’arriba a la conclusió que la cervesa està massa poc carbonatada i no és apta per servir-la.
Molta escuma, quan un barril té molta escuma pot ser per culpa de:
- La cervesa surt massa calenta, assegura’t de tenir el tirador ben connecta’t la corrent, si no és això, tens un problema amb el sensor del fred, el compressor o el ventilador que fan que no es refredi prou la cervesa.
- La pressió de gas pel barril és massa baixa:
- Puja la pressió de regulador a 3 bar.
- Torna a servir.
- La cervesa està molt carbonatada, repeteix els passos anteriors o descarbonata la cervesa.
Descarbonatar la cervesa:
- Tanca l’entrada de CO2 al punxador del barril.
- Despressuritza el barril tirant de l’anella del punxador.
- Obre l’aixeta i espera uns 40 minuts a que el barril perdi pressió.
- Obre l’entrada de CO2.
- Torna a servir i comprova si s’ha solucionat el problema.
En cas de no poder solucionar el problema, s’arriba a la conclusió que la cervesa està massa carbonatada i no és apta per servir-la. Per prevenir aquesta situació, emmagatzema els barrils a una temperatura màxima de 12º, 4º seria la temperatura recomanada, fins i tot quan els tenim punxats i servint hem de procurar mantenir-los a una temperatura baixa. Moltes vegades es situen els barrils al costat del compressor i el ventilador de l’equip de fred, que és una font de calor, i això provoca que el barril pugui agafar temperatures altes, fins i tot a l’hivern. En cas de no tenir un lloc adequat on emmagatzemar correctament els barrils, ens arrisquem a alterar-los, cal recordar que la cervesa artesana no està pasteuritzada i, per tant, és un producte viu altament susceptible als canvis de la temperatura exterior.
Obstrucció del circuit.
- Fes passar pel circuit una solució de neteja a 3-4 bar de pressió. Si cada cop que canvies el barril, neteges el circuit, tindràs menys punts de que aquest s’obstrueixi.
- Si amb això no n’has tingut prou, només et queda desmuntar el serpentí i fer-hi passar una solució de neteja calenta a pressió pel seu interior.