Tornem a estar d’estrena amb la nova Doble IPA!

gener 26, 2018by Espiga0

Aquesta setmana des de Cervesa Espiga tornem a estar d’estrena amb la nova Doble IPA, una nova Espiga Geeks, la nostra col·lecció de cerveses d’edició especial. És una cervesa que segueix totalment l’estil que ens caracteritza, ens agrada que les nostres cerveses estiguin ben llupulades. L’Espiga Doble IPA supera el requisit amb 60 IBU i 7% de volum d’alcohol.

El seu glop ve acompanyat d’una agradable sensació en boca i de l’amargor característic d’una Doble IPA. Elaborada a base de maltes Pilsner i Pale Ale dóna com a resultat una cervesa suau i fàcil de beure, amb gustos cítrics i afruitats dels llúpols Columbus, Loral i Mosaic amb què s’elabora. A més, és una cervesa amb Doble Dry Hopping de Mosaic i Simcoe.


Tal i com ens explica el nostre Head Brewer, Arnau Rovira, “el Doble Dry Hopping és una tècnica que una consisteix en llupolitzar en sec la cervesa dos cops: afegim llúpol quan comença la fermentació i així s’extreu molt més la part gustativa i aromàtica del llúpol, i en tornem a afegir a la part final de la fermentació per fer la cervesa més aromàtica”.

Amb aquesta cervesa hem pogut experimentar amb productes locals, amb llúpol Columbus d’Olite, Navarra, on un grup de joves estan fent unes proves en uns caps de la zona conreant llúpol i venent-lo a cervesers. I hem aprofitat per fer una cervesa que ens venia molt de gust produir, i no només perquè sigui un estil que ens agrada molt beure’n, sinó també perquè és un estil que s’integra molt bé a la nostra filosofia cervesera.

Espiga Doble IPA
Parell ampolles Espiga Doble IPA

I és que l’estil de cervesa Doble IPA és un estil jove, va néixer el 1994 a Califòrnia, Estats Units, de la mà de la cerveseria Pig Blind. És un estil inesperat, que neix de l’experimentació i la passió d’un master brewer conscient de que el seu equipament de segona mà no estava en les millors condicions i davant la possibilitat de trobar-se amb una cervesa que acabés incorporant sabors desagradables, va decidir adoptar una mesura dràstica: carregar la cervesa de llúpol. La idea era camuflar entre l’amargor dels llúpols qualsevol altre gust, sobretot els dolents.

A partir d’aquesta decisió va aparèixer la primera Doble IPA als Estats Units: la Blind Pig Inaugural Ale.  Però no serà fins uns quants anys després que aquest estil de Indian Pale Ale es tornaria mainstream. I és que a dia d’avui podem trobar moltes Doble IPA diferents, però amb un mateix patró: molta amargor, molt alcohol i encara més llúpol.

Podem resumir-ho en què una Doble IPA és la versió més intensa, més amarga, més alcoholitzada i més llupulitzada de les Indian Pale Ale. Un subestil que destaca per les notes resinoses, afruitades i herbàcies.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *