Comencem amb l’entrevista que teniem pendent a Xuso (Jesús Troncho) de Castelló Beer Factory, amb qui vam tenir el plaer de poder elaborar les primeres Imperial Stout de la sèrei Into The Dark: Moka Shinning amb cafè, vainilla i lactosa i, la seva germana bessona, la Aged Moka Shinning en barrica de Bourbon.
Com vau descobrir i apropar-vos al sector craft?
T: Jo personalment va ser coleccionant cerveses des dels 18 anys, després vaig viure en Anglaterra on vaig descobrir realment el moviment craft beer i posteriorment sent homebrewer junt als meus actuals socis.








Com enteneu el vostre projecte, com va néixer i cap a on esteu caminant? Expliqueu-nos una mica la vostra història…
T: Castelló Beer Factory nàix de 3 bojos per la craft beer on van invertir tots els seus estalvis en inoxidable. Inicialment amb un projecte molt precari però al obrir un bar, Lupulove, on servir la nostra cervesa vam poder poc a poc millorar el nostre equipament per a elaborar i conseqüentment millorar el nostre producte. Actualment estem intentant assentar-nos en Castelló amb les nostres cerveses clàssiques en ampolla de vidre, i fent cerveses més atrevides en llauna per al sector més especialitzat a nivell nacional. Una vegada assentats en Castelló i més coneguts en nivell estatal mirarem d’intentar exportar.
L’estiu és potser el moment en que més cerveses Sour, amb dry fruiting i sucs de fruites apareixen a les botigues i bars. La calor i el clima mediterrani creieu que dona peu a això? Que en penseu dels estils de cerveses àcides plenes de fruita?
T: Nosaltres al tindre un local cerveser, LUPULOVE, tenim un feedback directe del que vol el client i ens ha sorprès la bona acollida que han tingut aquestes cerveses però encara estan molt lluny de la demanada d’estils llupolats o clàssics. Pensem que es un estil que anirà assentant-se i el seu públic creixerà constantment però de forma lenta.
Quin és l’estat de l’escenari craft a casa vostra, Castelló i País Valencià en general, i com veieu el panorama a nivell espanyol?
T: El País Valencià i especialment Castelló no destaca per un gran moviment craft beer, en Castelló només som 2 locals en tota la província on realment apostem exclusivament amb cervesa craft de qualitat, i València per a tota la població que té ja han tancat prou locals de craft beer, hem de millorar per deixar de ser un producte residual i intentar que més locals confiïn en el nostre producte. A nivell nacional veig una progressió positiva i en el nostre cas si que suposa més del 50% de la producció es ven fora de les nostres terres, cosa que inicialment no creiem que podria passar.
Quines perspectives teniu de creixement, noves cerveses que us agradaria fer, projectes que estigueu començant o simplement on veieu Castelló Beer Factory d’aquí un parell d’anys?
T: En breu anem a ampliar les nostres instal·lacions amb 200m2 on tindre una amplia càmera de fred de magatzem i també capacitat de fermentació, i en un parell d’anys en agradaria arribar a 150.000 litres venuts al any, i amb un altre Lupulove obert. Les cerveses que ens caracteritzen son les llupulades, així que seguirem amb el llúpol de protagonista, però sense deixar a banda Sours i estils més novedosos.
Què us aporten i que us agrada de les col·laboracions amb altres cerveseres?
Sobretot millorar el companyerisme tan necessari en aquest sector relativament nou, verge i per descobrir. A banda es una manera de comparar formes de treball, receptes, etc, i ajuda molt a millorar sortir de la teva bombolla habitual de treball per a canviar de perspectiva de l’empresa.
Un estil que us enamori i algun estil que sempre eviteu?
NEIPA i West Coast IPA.
Per acabar, podríeu triar tres cerveses? Una vostra, una nacional i una internacional?
Nostra la Blanco y en botella (Black NEIPA), nacional: qualsevol de Wylie Brewery (Sitges), Internacional: qualsevol Wylam (Anglaterra)